Zoektocht naar aandrijfcomponenten in bouwmaterieel

Groter formaat, hoger vermogen


Aandrijfcomponent en in off-highway toepassingen als bulldozers, graafmachines en bosbouwmachines werken in de zwaarste omstandigheden. Naarmate de technologische vooruitgang en het formaat van de machines toenemen, is er meer behoefte aan zwaardere componenten. Deze trend is één van de belangrijkste uitdagingen voor ontwerpers.

Veel van de zware voertuigen en installaties worden ingezet op plaatsen die ver verwijderd zijn van enige technische ondersteuning, waardoor hun betrouwbaarheid cruciaal is. Mourade Vaneeckhoutte, sales director Mobile Power Equipment bij Altra lndustrial Motion, bespreekt de praktische eisen aan machines en kijkt hoe OEM ‘ers een mix van standaard en op maat gemaakte onderdelen kunnen gebruiken om eindproducten te leveren, afgestemd op toepassing en werkomgeving.

Hoog vermogen
Van bulldozers en graafmachines tot bosbouwmachines: de zogenaamde off-highway sector beslaat een enorm scala aan toepassingen, die elk hun specifieke uitdagingen kennen. Stof, water en soms ook chemicaliën vormen een aanhoudende bedreiging voor elk machinedeel. Maar door de omvang van zulke machines is vaak een fors vermogen nodig, dat betrouwbaar en efficiënt moet worden overgebracht. Dat vereist speciale onderdelen, die specifiek hiervoor zijn ontwikkeld. Er zijn in deze sector geen pasklare oplossingen, want elke machine stelt haar eigen eisen. Dat punt moet zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase helder zijn. Van schakelbare koppelingen en elastische askoppelingen tot remmen en lineaire actuatoren: alle bewegingen en krachten in de machine moeten doeltreffend en soepel worden overgebracht om productief en betrouwbaar te werken. Fabrikanten van deze complexe machines kopen in bij gespecialiseerde leveranciers van aandrijvingen en motion control-componenten.

Zwaardere componenten
Ontwerpers van beide partijen moeten samenwerken en hun specifieke vakkennis benutten om componenten en producten te bouwen, die naadloos in het voertuig integreren. Merken uit de off-highway sector als Stromag, Warner Electric, Warner Linear, Stieber, Wichita Clutch, Guardian Couplings, Thomson en Twiflex zijn voorbeelden van fabrikanten, die hun expertise kunnen bundelen om een project te realiseren. Samen leveren zij oplossingen voor schakelbare koppelingen, elastische askoppelingen en hybride aandrijvingen, maar ze kunnen ook bedrijfs- en parkeerremmen naar wens ontwerpen. De machines zijn in elk weertype actief, moeten tegen een stootje kunnen en alle delen die aan de weerselementen blootstaan moeten hermetisch dicht en beproefd zijn om lang en betrouwbaar te blijven werken. Naarmate de technologische vooruitgang en het formaat van de machines toenemen, is er meer behoefte aan
zwaardere componenten. Deze trend behoort tot de belangrijkste uitdagingen voor ontwerpers van nieuwe producten.

Axis & Stuifmeel - Thomson max jack

Thomson Max Jack

Krachtoverbrenging
Bij het bouwen van grondverzetmachines en wegenbouwmaterieel spelen allerlei aandachtspunten, maar hun aandrijf- en remsysteem vormt de grootste uitdaging. Ze vereisen absoluut een compacte en effectieve krachtoverbrenging tussen motor en aandrijflijn om betrouwbaar te functioneren. De machines mogen zo min mogelijk uitvallen en daarom moet elke component intrinsiek betrouwbaar zijn. Het frictiemateriaal van remmen en koppelingen moet bijvoorbeeld voor elke toepassing worden geoptimaliseerd. Hetzelfde geldt voor veerbelaste elastische askoppelingen, zoals de nieuwste oplossing van Stromag: ook zij moeten exact op de toepassing zijn toegesneden om lang mee te gaan. Omdat aandrijflijnen technisch geavanceerder worden, is het steeds belangrijker een optimale combinatie van schakelbare koppeling/askoppeling en hybride aandrijving te ontwerpen. Door hun samenwerking met OEM ‘ers kunnen de merken ook koppelingen voor ventilatoren en aircocompressoren leveren om brandstof te besparen, net als lineaire actuatoren voor de gasbediening of voor het openen van zware luiken en motorkappen.

Gezamenlijk design
Het ontwerpen van elastische askoppelingen, schakelbare koppelingen, remmen en actuatoren voor modern bouwmaterieel vergt innovatie en ervaring om compacte componenten te bouwen, waarin  de nieuwste materiaaltechnologie is verwerkt. Merken bundelen dan ook vaak hun gezamenlijke vakkennis om nieuwe producten te ontwikkelen. Zo berust het uiteindelijke design op een veel bredere expertise en komen effectievere oplossingen tot stand.

Bron: www.aandrijvenenbesturen.nl/NR.5/mei 2019

AXIS & Stuifmeel official distributeur Thomson Lineair voor de Benelux: Thomson actuatoren en Elektromagnetische koppelingen en remmen. Wilt u meer weten over deze producten neem dan contact met ons op via +31(0)182-647070 of info@axis-stuifmeel.nl

 
Axis & Stuifmeel - Thomson koppelingen remmen

Thomson Elektromagnetische koppelingen en remmen