Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van elektromagneten?

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van elektromagneten?

Binnen AXIS & Stuifmeel merken we dat de vraag naar compacte elektromagneten, waarbij de introductie van een elektrische spanning een snelle en/of krachtige lineaire of roterende beweging tot gevolg heeft, sterk groeit. Dit is duidelijk merkbaar zowel binnen de luchtvaart, de automobielsector als de machinebouw.

Belangrijke criteria bij het selecteren van elektromagneten, zijn onder meer de kracht, snelheid, verplaatsing, levensduur en voedingsspanning van de magneet, alsmede de beschikbare ruimte. Daarnaast is het uiteraard van belang dat een elektromagneet wordt gekozen die volledig is afgestemd op de toepassing. Op deze manier wordt een oplossing gerealiseerd met optimale technische én economische eigenschappen.

AXIS & Stuifmeel houdt zich al 64 jaar bezig met de beste klantgerichte oplossingen op het gebied van elektromagneten.

Hierbij worden drie hoofdsoorten onderscheiden, met als eerste de lineaire enkel- en/of dubbelwerkende elektromagneten, variërend van miniatuurelektromagneten (slaglengte: gespecificeerd vanaf 1,8 mm, kracht: 0,5 N), tot powerelektromagneten (slaglengte: 30 mm, kracht: tot 1500N). Toepassingen van deze magneten zijn onder andere de bediening op afstand van sloten, het omzetten van wissels, maar ook compacte ‘pick and place’ systemen en versnellingsbakvergrendeling (automotive).

De tweede groep bestaat uit de enkel- en/of dubbelwerkende roterende elektromagneten (hoekverdraaiingen: 25°, 35°, 45°, 65° en 95°, koppels: gespecificeerd van 0,3Ncm tot 490Ncm, spoelspanning: 24V tot 205V). Toepassingen van deze roterende elektromagneten zijn onder andere het bedienen van kleppen, sorteereenheden, remmen, klemmen, stempels, alsmede het positioneren.

De derde categorie betreft kleefelektromagneten, met houdkrachten van 40N tot 1.400N, bestemd voor het optillen en verplaatsen van (ferro-)metalen onderdelen, vergrendelen en ‘meenemen’.

Het team van AXIS & Stuifmeel is in staat om op grond van de door u gewenste applicatiegegevens, de optimale oplossing uit ons programma te selecteren. Bij grotere aantallen is het ontwikkelen van een speciale elektromagneet de meest aantrekkelijke oplossing, waarvoor AXIS & Stuifmeel mogelijkheden ‘op maat’ in huis heeft.

Wij helpen u graag met het maken van de juiste selectie. U kunt ons bereiken via info@axis-stuifmeel.nl of +31(0)182-647070

Axis & Stuifmeel - Elektromagneten