Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync.

Energie-efficiënte kleine elektromotoren

Kleine elektromotoren met een groot vermogen?

Bespaar energie met Rosync

Klimaatverandering en grondstof schaarste leiden tot stijgende energieprijzen. Het einde hiervan is nog niet in zicht. Efficiënter gebruik van energie biedt aanzienlijke besparingsmogelijkheden. Elektromotorenfabrikant Rotek uit Bremerhaven lanceerde de Rosync energiebesparende motor met gepatenteerde technologie.

Innovatieve motorconcepten besparen aanzienlijk op elektriciteit en kunnen het energieverbruik significant verlagen. Elektromotorenfabrikant Rotek uit Bremerhaven lanceerde in 2008 de Rosync energiebesparende motor met gepatenteerde GreenDrive Technologie. Deze technologie combineert een laag energieverbruik met een laag materiaalgebruik. Dit alles in een uiterst compact ontwerp. Inmiddels heeft de motor zich op de markt bewezen in succesvolle toepassingen. Energiebesparende motoren Rotek

Wat maakt de Rosync zo efficiënt?
Synchroonmotoren zijn door hun werkingsprincipe efficiënter dan asynchrone motoren. Door het gebruik van permanente magneten en ringmagneten is er namelijk geen energie nodig om het magnetische veld in het rotorsysteem op te wekken. De motoren uit de Rosync-serie danken hun efficiëntie aan de gebruikte materialen en een speciaal ontwikkeld statorontwerp; het toepassen van ijzer in de stator werd tot het noodzakelijke minimum beperkt om zoveel mogelijk ruimte te behouden voor de spoelen. Geoptimaliseerde wikkelkoppen verminderen de wikkelingsverliezen, wat bijdraagt aan het verbeterde rendement. Het resultaat is een uitzonderlijke efficiëntie, zowel wat betreft het ontwerp als het grondstoffenverbruik. Dit alles heeft een positief effect op de fabricagekosten.

Hoog rendement
De Rosync is verkrijgbaar als enkelfasige condensatormotor en als driefasenmotor. Het rendement van de condensatormotor is verhoogd tot meer dan 70 procent, terwijl het rendement van de driefasenmotor tot 90 procent bedraagt. De driefasenmotoren bieden een uitgangsvermogen van 50-85 Watt in continu bedrijf. Inmiddels kan ook bij kortstondige werking een vermogen van 100 Watt worden bereikt. De voordelen van de Rosync-motor, namelijk energiebesparing, komen vooral tot uiting bij hoge inschakelduur. De Rosync biedt als condensatormotor 20 tot 36 Watt uitgangsvermogen in continu bedrijf, met wikkelingen voor niet-continu, kan tot 50 Watt worden bereikt.

Berekening voor driefasenmotoren
De metingen werden uitgevoerd in deellast om een realistisch voorbeeld te tonen

Draaistroommotoren Efficiency Geleverd vermogen Vermogens verlies
ROSYNC ca. 90% 25 W 2,75 W

Dit betekent dat de kleine motor van Rosync een vergelijkbaar rendement behaalt als een aanzienlijk grotere motor van 750 W met IE4-classificatie. Dit is bijzonder opmerkelijk omdat het rendement van motoren gewoonlijk toeneemt naarmate zij groter worden.

Voordelen in één oogopslag
• uitstekende efficiëntie
• extreem compacte bouwvorm, ideaal voor kleine ruimtes
• rustige loop door afwezigheid van een zelfhoud koppel in spanningsloze toestand
• constant toerental (onafhankelijk van belasting en spanning)
• korte start- en stoptijden
• trillingsarme werking
• werking met frequentieregelaar van 30 – 2100 rpm mogelijk
• hoge duurzaamheid
• onderhoudsvrij

Goede redenen voor de Rosync
Bij Fimatech Industrietechnik in Rehling zijn de besparingseffecten van het vervangen van een conventionele motor door de Rosync duidelijk zichtbaar. Het bedrijf produceert sinds 1995 modulaire transportbandsystemen. Terwijl in het verleden eenvoudige asynchrone motoren werden gebruikt, gebruiken de Zwabische specialisten in transporttechniek al vijftien jaar Rosync driefasige synchroonmotoren. Met een goede reden: bij toepassing in een drieploegendienst bespaart een kleine driefasenmotor 240 kilowattuur elektriciteit per jaar. Fimatech plaatst de aandrijfmotor in het modulehuis van de transportband. Dit zorgt voor een zeer compact ontwerp. Andere belangrijke argumenten voor het gebruik van de Rosync zijn de robuuste planetaire tandwielkast en de geringe warmteontwikkeling, want de schakelbandtransporteurs van het bedrijf uit Rehlingen worden vaak toegepast bij warmtegevoelige onderdelen.

Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync. | Axis & Stuifmeel Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync. | Axis & Stuifmeel Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync. | Axis & Stuifmeel Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync. | Axis & Stuifmeel

De in Aken gevestigde machinefabriek RNA gebruikt Rosync draaistroom- en wisselstroommotoren met wormwielkasten in de aandrijvingen van zijn transportbanden van het type FP15. Deze zijn bijzonder geschikt voor een breed scala aan transporttaken in kleine ruimtes. Het bandlichaam bestaat uit een aluminium profiel, dat flexibele montagemogelijkheden biedt, bijvoorbeeld voor staanders, zijgeleiders en dergelijke. De dubbele, smalle band FP15 D maakt onder meer het transport van hangende werkstukken mogelijk en vergemakkelijkt de installatie van apparaten tussen de bandlichamen (bijvoorbeeld een uitneemstation). RNA koos voor de Rosync omdat deze hogere prestaties levert met dezelfde inbouwruimte als zijn voorganger.

Kleine elektromotoren met een groot vermogen? Bespaar energie met Rosync. | Axis & Stuifmeel

Bewezen aandrijftechniek voor vele toepassingen
Al meer dan vijftien jaar heeft Rosync zich als aandrijving op de markt bewezen. Vooral bij toepassingen met langere bedrijfscycli, zoals transportbanden, schroeftransporteurs of als aandrijving van de trommel in ontvochtigers en roterende warmtewisselaars, hebben de Rosync motoren grote voordelen. Ook bij toepassingen met korte bedrijfscycli, zoals in elektromechanische remsystemen of etiketdispensers, overtuigen ze door hun krachtige koppel en compacte ontwerp. De Rosync heeft hetzelfde externe ontwerp als alle motoren van het Rotek modulaire systeem. De klant kan eerder gebruikte Rotek motoren zonder ontwerpmaatregelen vervangen door de Rosync en tegelijkertijd energie en kosten besparen.

 

Rotek synchroonmotorenVerlaag de energiekosten met Rosync