Intensieve samenwerking sleutel naar succes

Intensieve samenwerking sleutel naar succes | Axis & Stuifmeel
Samenwerking is essentieel bij grote projecten zoals het gantry systeem. V.l.n.r. Corné van Gils (AXIS & Stuifmeel), Eric Megens (Apex Dynamics) en Pascal van den Broek (CyBe Construction) Bron: At-Aandrijftechniek

CyBe Construction uit Oss ontwikkelt en verkoopt 3D-betonprinters voor de bouwsector. Bij deze vorm van additive manufacturing wordt gebruik gemaakt van een printkop om gebouwen of onderdelen te bouwen. Een 3D printer is niets anders dan een machine die in de X-, Y- en Z-as kan bewegen en tegelijkertijd materiaal kan extruderen. Dat kan kunststof, metaal of zoals bij CyBe Construction, zelfs betonmortel zijn. Het is het enige bedrijf op de markt dat een alles-in-één oplossing levert. Innovatieve producten brengen natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Enkele jaren geleden werden wij benaderd door CyBe, nadat zij op onze website een lineaire actuator hadden gezien. Die actuator zit nu in het levellingsysteem van de Robot Crawler, de CyBe RC. Uit die tijd dateert ook de eerste samenwerking met Apex Dynamics. Dit Helmondse bedrijf levert mechanische aandrijvingen voor fabrikanten van machines en robots.

Momenteel werkt CyBe aan een enorm gantry-systeem met een lengte van 7 meter, een breedte van 10 meter en een hoogte van 4 meter. Dit systeem is zo groot omdat het kleine gebouwen of grote prefab elementen in één keer moet kunnen printen. De aandrijving voor een gantry van deze afmetingen, met acht kolommen, is een flinke uitdaging. Vanwege de grote lineaire bewegingen werd wederom een beroep gedaan op onze kennis en lineaire producten. Gezien de goede ervaring hebben wij Apex Dynamics weer mee laten denken over de lineaire bewegingen van de gantry-systemen en de tandwielkasten voor de aandrijving hiervan. Het vakblad Aandrijftechniek publiceerde een mooi artikel over het project.

“Succes in de bouwsector op het gebied van 3D printen bereik je alleen met een nauwkeurige en efficiënte krachtoverbrenging in combinatie met een intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen.”

 

Lees hier verder het artikel vanuit het vakblad AT- Aandrijftechniek nr.6

www.at-aandrijftechniek.nl