Hefspindelaandrijvingen van Grob Antriebstechnik voor de voedingsmiddelenindustrie

Verlekker uzelf aan de MINI

Bent u op zoek naar een lineaire aandrijving met een hoge beschermingsklasse en hoog vermogen met compacte afmetingen? Dan hoeft u niet verder te zoeken. Wij helpen fabrikanten in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie om eenvoudig aan de hoge hygiënenormen te voldoen met onze corrosiebestendige, glad afgewerkte, volledige afgedichte MINI hefspindelaandrijvingen.

Onze oplossing in een oogopslag:

 • Compacte aandrijvingen, volledig vervaardigd uit roestvast staal, met beschermingsklasse IP65 voor eenvoudige reiniging
 • Rond en compact ontwerp om vuilophoping te vermijden
 • Volledig afgedicht, dus geen risico op lekkage of intredend vet/vuil.
 • Bestand tegen hogedrukreiniging met heet water
 • Tevens geschikt voor toepassing bij lage temperaturen
 • Levensduursmering en dus onderhoudsvrij
 • Eenvoudig aan te sturen
 • Verkrijgbaar in 24VDC, 1×230 VAC en draaistroomvarianten.

Eisen van de voedingsindustrie
Waar moeten levensmiddelen vandaag de dag niet allemaal aan voldoen? Ze moeten niet alleen lekker smaken en er heerlijk uitzien, maar ook gezond, voedzaam, betaalbaar, lang houdbaar, gemakkelijk te bereiden en het liefst het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Geen enkel onbehandeld natuurproduct kan aan al deze eisen voldoen. Met een markt van ongeveer 450 miljoen mensen alleen al in de Europese Unie lijkt het onmogelijk om aan al deze voedselbehoeften te voldoen zonder een sterk geïndustrialiseerde voedselverwerking. Tegelijkertijd staan fabrikanten echter onder grote druk om te voldoen aan de strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Voedselveiligheid is cruciaal in de voedingsmiddelenindustrie. Consumenten verwachten niet alleen kwaliteitsproducten, maar ook veilig voedsel dat
onder optimale hygiënische omstandigheden is geproduceerd. Voor voedingsmiddelenproducenten hebben reiniging en desinfectie derhalve absolute prioriteit. Een van de meest voorkomende reinigingsmethoden is nat reinigen, maar dit vereist een hoge robuustheid van de apparatuur, die bestand moet zijn tegen heet water en hoge druk. Naast het behuizingsontwerp en het behuizingsmateriaal is ook een perfecte afdichting belangrijk.

Belangrijke taken van hefspindelaandrijvingen

Hefspindelaandrijvingen van Grob Antriebstechnik voor de voedingsmiddelenindustrie | Axis & Stuifmeel

Een van de belangrijkste onderdelen in de voedingsmiddelenindustrie is de hefspindelaandrijving, die in vrijwel alle processen van voedselproductie wordt toegepast – van de verwerking van grondstoffen tot en met de verpakking. Met de hefspindelaandrijvingen uit de MINI-serie helpt GROB Antriebstechnik fabrikanten in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie om eenvoudig aan de hoge hygiënenormen te voldoen.

Het Duitse familiebedrijf, gevestigd in Sinsheim, is een internationale specialist op het gebied van lineaire aandrijftechniek. GROB Antriebstechnik staat bekend als een innovatieve probleemoplosser en partner in toepassingen op het gebied van heffen, verplaatsen en transporteren. De MINI-hefspindelaandrijvingen zijn geschikt voor gebruik in zware omgevingsomstandigheden, die onder andere in de vlees-, pluimvee- en visindustrie standaard zijn.

Hefspindelaandrijvingen van Grob Antriebstechnik voor de voedingsmiddelenindustrie | Axis & Stuifmeel
MINI hefspindelaandrijvingen van GROB Antriebstechnik

Hoge prestaties in een compact formaat
De hefspindelaandrijvingen uit de MINI-serie kenmerken zich door een bijzonder compact ontwerp in verhouding tot hun prestaties. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor toepassingen waar weinig ruimte beschikbaar is. Dankzij een groot aantal standaardopties zijn de MINI’s zeer breed inzetbaar. Ondanks hun compacte en lichtgewicht ontwerp zijn ze extreem robuust en duurzaam.

Het MINI-pakket omvat vijf verschillende uitvoeringen: MINI 0, MINI 01, MINI 1, MINI 2 en MINI 3. Daarmee kunnen hefsnelheden van 0,5 tot 130 mm/s worden bereikt en varieert de belasting van 1.000 tot 26.000N. Bij grotere aantallen zijn ook ontwerpaanpassingen mogelijk om de motorreductor aan klantspecifieke eisen te laten voldoen.

De hefspindelaandrijving met geïntegreerde eindschakelaars is uiterst compact en daardoor ook zeer geschikt voor reverse engineering-projecten waar weinig inbouwruimte beschikbaar is. De aangepaste slag kan van buitenaf over de volledige slaglengte worden ingesteld, wat de montage en installatie vereenvoudigt. In de standaarduitvoering zijn de aandrijvingen spatwaterdicht (IP54). Dankzij de optionele IP65-beschermingsklasse is de MINI zelfs bestand tegen hogedrukreiniging met heet water. Door toepassing van roestvaststaal kan deze aandrijving zelfs onder zware en agressieve omgevingsomstandigheden worden gebruikt. Omstandigheden die kenmerkend zijn voor hygiënische ruimtes in de voedingsmiddelenindustrie. De MINI hefspindels zijn niet alleen bestand tegen hitte, maar ook tegen kou. Hierdoor zijn ze tevens geschikt voor toepassingen bij lage temperaturen, zoals het koelen of invriezen van vlees en vis.

Voldoet aan de hoge hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie
De MINI hefspindelaandrijvingen voldoen aan de eisen van de EU-verordening (EG) nr. 852/2004 inzake voedselhygiëne. De belangrijkste aspecten hierbij zijn:

 • roestvaststalen corrosiebestendige behuizing
 • rond en glad ontwerp zonder randen, waardoor vuil en andere verontreiniging zich niet kunnen ophopen
 • volledig afgedicht, zodat er geen vet of vuil kan binnendringen
 • levensduursmering maakt nasmeren overbodig.

Voordelen ten opzichte van hydraulische en pneumatische aandrijvingen
De keuze om van hydraulische en pneumatische aandrijvingen over te stappen naar elektrische, wordt vereenvoudigd door deze hefspindelaandrijving. Aangezien de MINI zelf qua buitenafmetingen sterk lijkt op een hydraulische cilinder, wordt omschakelen een stuk simpeler. De MINI is een compleet samengesteld en functioneel systeem zonder externe pomp. De voordelen ten opzichte van hydraulische/pneumatische technologie liggen in de betere controleerbaarheid, de compactheid en de afwezigheid van lekkage, alsmede een betere energiebalans gedurende de levensduur, omdat er geen pomp is die permanent druk moet opbouwen.

In tegenstelling tot conventionele lineaire actuatoren is de MINI ook verkrijgbaar als compleet systeem met rem, potentiometer, eindschakelaar en encoder. En dat allemaal in één cilinder. Het compacte ontwerp wordt bereikt doordat de spindel door de motor loopt. De roterende beweging van de motor wordt overgebracht op de spindelmoer, die er vervolgens voor zorgt dat de spindel lineair beweegt. Dankzij een geïntegreerde planetaire tandwielkast kunnen zelfs grote lasten gemakkelijk worden verplaatst. Bovendien is elke MINI uitgerust met geïntegreerde eindschakelaars en veiligheidseindschakelaars, zodat de gebruiker geen extra schakelaars op zijn systeem hoeft te installeren.

AXIS & Stuifmeel
Of u nu een kleine of een grote lading moet verplaatsen, wij hebben de juiste oplossing voor uw project. Als exclusief distributeur van GROB binnen de BeNeLux denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over de GROB Mini hefspindelaandrijvingen of een van onze andere lineaire oplossingen?

Neem dan contact met ons op via info@axis-stuifmeel.nl of bel naar +31(0)182-647070