Haakse tandwielkasten in RVS en spelingarme servo-uitvoeringen

Al sinds de oprichting van AXIS Aandrijvingen in 1977 heeft AXIS & Stuifmeel het oerdegelijke merk ZAE in haar programma. Deze Duitse specialist ontwikkelt en fabriceert overbrengingen voor het topsegment en breidde haar programma recent uit met een aantal nieuwe uitvoeringen, waaronder haakse tandwielkasten in RVS en speciale tandwielkasten voor servo-aandrijvingen.


ZAE (Hamburg) werd opgericht in 1903 en is met momenteel zo’n 160 medewerkers een van de bekendste Europese specialisten op tandwielkastengebied. Alle componenten worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, waarbij de Duitse gedegenheid, duurzame materialen en de grote expertise garant staan voor aandrijvingen van hoge kwaliteit. Niet zelden gaan de producten van ZAE meer dan 20 jaar mee. ZAE produceert haakse tandwielkasten, tandwiel-/wormwiel-reductoren en wormwielsets. Afnemers zijn vooral machinebouwers die de ZAE producten integreren in hun oplossingen. ZAE past voor de behuizing van haar ‘standaard’ tandwielkasten nog steeds voornamelijk gietijzer toe. Een degelijk materiaal dat zowel trilling- als geluiddempend is. Daarnaast is er een programma met volledig RVS-behuizing dat vooral in de foodindustrie populair is. Overigens kan ZAE alle kasten leveren in ‘foodgrade uitvoering’ waarbij de gietijzeren kasten worden voorzien van een speciale beschermlak en worden afgevuld met foodgrade olie. Het programma telt honderden varianten met een keur aan overbrengingsverhoudingen, uitvoeringen met enkele, dubbele, massieve of holle uitgaande as, etc. Alle motoraansluitingen zijn conform de IEC norm, zodat de kasten universeel toepasbaar zijn.

RVS uitvoeringen

Nieuw in het ZAE-programma zijn haakse tandwielkasten, volledig uitgevoerd in roestvaststaal (RVS). Deze zijn leverbaar tot bouwmaat 156, waarbij toerentallen aan de uitgaande as mogelijk zijn tot 5.000 omw/min. Ook nieuw zijn de haakse tandwielkasten die aangepast zijn voor montage van servomotoren. De gietijzeren behuizing, in combinatie met gebalanceerde en optimaal uitgelijnde componenten, zorgt daarbij voor minimale trillingen, een rustige loop en een lage geluidsproductie. Optioneel zijn de nieuwe servo-tandwielkasten leverbaar met gereduceerde tandspeling. Het programma telt vier basistypen met overbrengingsverhoudingen (enkelvoudige trap) van i=5 tot i=40. Het maximum toerental aan de ingaande as bedraagt 4000 tot 5000 omw/min (afhankelijk van de bouwgrootte). Alle tandwielkasten zijn voorzien van synthetische levensduursmering en kunnen ook worden gevuld met foodgrade olie.

Axis & Stuifmeel - Haakse tandwielkast

Klantspecifieke oplossingen en spoedservice

Naast de standaard oplossingen kan men bij ZAE ook terecht voor specials. Mocht het standaardpakket toch niet de juiste configuratie bieden, dan denken de experts van AXIS & Stuifmeel en ZAE mee over mogelijke aanpassingen van het bestaande systeem of klantspecifieke uitvoeringen.

De normale leveringstijd bedraagt acht tot tien weken. Wanneer het sneller moet, biedt de ZAE expresse-service uitkomst. Dankzij een aparte productielijn kunnen tandwielkasten dan binnen 3 werkdagen geleverd worden. Omdat ZAE haar totale archief inmiddels heeft gedigitaliseerd, is de complete orderhistorie, met bijbehorende tekeningen en technische details, met een druk op de knop beschikbaar. Handig voor herhalingsorders of in het geval een tandwielkast met spoed vervangen moet worden. Al 40 jaar lang is AXIS & Stuifmeel de trotse, vaste partner van ZAE voor de Benelux.

Wilt u meer weten over de producten van ZAE neem dan contact met ons op via +31(0)182-647070 of info@axis-stuifmeel.nl