Energie besparen met Thomson lineaire ‘heavy duty’ actuatoren

Met het Thomson PC- en ECT-programma presenteert AXIS & Stuifmeel een serie elektrisch aangedreven lineaire ‘heavy duty’ actuatoren waarmee de strijd aangebonden kan worden met de hydraulische en pneumatische concurrentie. Deze actuatoren van Thomson combineren de voordelen van elektrische aandrijvingen met de betrouwbaarheid en snelheid van hydrauliek en pneumatiek. Als bijkomend pluspunt worden de Thomson actuatoren gekenmerkt door een aantrekkelijk energetisch rendement, zodat machinebouwers hiermee de efficiency van hun machines kunnen verbeteren.

Het leveringsprogramma van AXIS & Stuifmeel is anno 2015 gebaseerd op een vijftal gespecialiseerde technologische pijlers, te weten Aandrijftechniek, Lineairtechniek, Motion Control, Magneet- & Elektrotechniek en Pneumatiek & Ventieltechniek. Daarmee wordt machine- en apparatenbouwers een breed scala aan producten en services gepresenteerd. Naast ‘just-in-time’ levering van componenten, ondersteunt AXIS & Stuifmeel machinebouwers ook op ontwerp- en assemblagevlak en profileert zich daarmee meer en meer als partner in ontwerp en productie. ”Lineairtechniek speelt in de machinebouw nog steeds een zeer belangrijke rol,” zegt Managing Director Perry Eijhout erover. “Met de opmars van speciale componenten in ons Thomson lineairprogramma bieden we machinebouwers in toenemende mate elektrische alternatieven voor conventionele hydraulische en pneumatische oplossingen, waarbij de rendabeler elektrische actuatoren een energie-efficiëntere machine opleveren.”

Industriële actuatoren

Pneumatische en hydraulische actuatoren worden gekenmerkt door een efficiencygraad van slechts 10 tot 15%. In machines waarin deze componenten continu in bedrijf zijn, heeft dit derhalve een negatieve invloed op de totale machine-efficiency. Thomson PC en ECT industriële ‘heavy duty’ actuatoren van AXIS & Stuifmeel zijn specifiek ontwikkeld als alternatief voor pneumatische en hydraulische cilinders. Ze zijn uitgerust met een nauwkeurige kogelomloopspindel die (naar keuze) wordt aangedreven door een draaistroom-, servo- of stappenmotor, resulterend in een energetisch rendement van meer dan 80%. In tegenstelling tot persluchtcompressoren en hydraulische aggregaten die continu in bedrijf zijn, gebruiken elektrische actuatoren alleen energie wanneer ze worden ingeschakeld. Bovendien zijn elektrische systemen ook op het gebied van onderhoud goedkoper. Er hoeven immers geen compressoren, aggregaten, filters en drogers geserviced te worden. Het monteren en aansluiten van elektrische actuatoren is daarnaast ook eenvoudiger. Thomson lineaire actuatoren zijn leverbaar met hef/duwkrachten tot 6.000 N (PC-serie), terwijl de ECT-serie krachten tot 60.000 N (op verzoek 80.000 N) levert. Slaglengtes zijn mogelijk tot 1,20 (PC-serie) en 2 meter (ECT-serie) bij verplaatsingssnelheden tot 1,66 (PC) en 2 m/sec (ECT). De actuatoren zijn compact, worden gekenmerkt door beschermingsklasse IP65 en zijn dankzij de gladde behuizing eenvoudig te reinigen. Voorts zijn ze geschikt voor 100% inschakelduur. Opbouw is conform ISO 1552.