AXIS & Stuifmeel – Nieuw van ZAE: hermetisch gesloten aandrijvingen met drukvereffening

Olielekkage voorkomen bij compacte, sneldraaiende (servo)aandrijvingen


ZAE AntriebsSysteme is al bijna 40 jaar een betrouwbare partner op het gebied van aandrijf-techniek. Sinds 1919 ontwikkelt en produceert dit Hamburgse bedrijf hoogwaardige aandrijfop-lossingen. Het pakket omvat onder andere wormwiel, worm-tandwiel, tandwiel-wormaandrijvingen, haakse (kegel)aandrijvingen en wormwielsets eventueel in combinatie met motoren van 1 tot 1.600 kg.

In de afgelopen jaren was het een bijzondere uitdaging om olielekkage via de (noodzakelijke) ontluchtingen van sneldraaiende, compacte aandrijvingen te voorkomen. In het kader van een door de Duitse overheid gefinancierd project heeft ZAE verschillende werkingsprincipes onderzocht en een basis gecreëerd voor de dimensionering van systemen voor hermetisch gesloten drukvereffening.

Het resultaat van de omvangrijke inspanningen is een eenvoudige, zelfs retrofitbare, oplossing op basis van een elastomeer membraan, die uitermate geschikt is voor toepassing op haakse reductoren (afbeelding), maar ook op andere bouwvormen gemonteerd kan worden. De belangrijkste uitdaging bestond uit de selectie van een geschikt elastomeerbestanddeel en het juiste ontwerp met betrekking tot montage en volumecompensatie.

Na uitgebreid onderzoek en talrijke bedrijfsinterne tests, is er een effectieve ruimtebesparende oplossing gepresenteerd. Deze is als optie beschikbaar op nieuwe aandrijvingen, maar kan ook op bestaande haakse aandrijvingen worden aangebracht. Het gepatenteerde principe geeft onze klanten de beschikking over een ingenieuze, en toch eenvoudige, positie-onafhankelijke technologie, die vooral voor snelle servo-assen ideaal is. Deze oplossing is echter geschikt voor alle aandrijvingen die speciale eisen stellen aan een schone, olievrije omgeving.

Wilt u meer weten over de producten van ZAE neem dan contact met ons op via +31(0)182-647070 of info@axis-stuifmeel.nl