AXIS & Stuifmeel kijkt terug op succesvolle deelname aan WoTS

Aandrijftechniek sterk in de lift en tandwielkasten met IoT techniek

AXIS & Stuifmeel presenteerde op de WoTS in Utrecht een aantal interessante nieuwe ontwikkelingen, waarbij vooral opviel dat de belangstelling voor elektrische en mechanische aandrijftechniek duidelijk in de lift zit. Dit komt vooral door de grotere aandacht voor hoogwaardige oplossingen, wat AXIS & Stuifmeel onder meer merkt aan de stijgende omzet in producten van topmerken als ZAE en Thomson. Tevens ziet het bedrijf een groeiende vraag naar (sub)assemblies, ofwel samengebouwde componenten die ‘stekker- en inbouwklaar’ aan machinefabrikanten en systeemintegratoren worden geleverd.

“De economische situatie is duidelijk verbeterd,” stelt Perry Eijhout, directeur van AXIS & Stuifmeel op de stand in Utrecht. “Machinebouwers zitten goed in de orders en geven weer meer geld uit aan kwalitatief hoogwaardige componenten. Hiermee kunnen ze de betrouwbaarheid, levensduur en prestaties van hun machines optimaliseren. Maar dat neemt niet weg dat ze ook oog hebben voor economische oplossingen voor minder veeleisende toepassingen, waarop wij met ons AxiPro programma gericht inspelen. We zien als totaalleverancier hoe dan ook een sterke stijging in de verkoop van elektrische lineaire actuatoren, maar ook magneettechniek van Kuhnke (o.a. voor sloten en beveiligingen) zit in de lift. De groei wordt ‘breder en structureler’.”

Slimme technologie

Nieuw op de stand van AXIS & Stuifmeel was ook een haakse tandwielkast van het topmerk ZAE. Deze was voorzien van verschillende sensoren en bijpassende communicatiemodule. Daarmee worden cruciale gegevens van de kast betreffende trillingen, temperatuur, belasting (koppel), etc. via IoT doorgegeven voor monitoring- en analysedoeleinden. Storingen kunnen hierdoor worden voorkomen en onderhoudsmomenten preciezer worden ingepland. Ook motorreductoren zijn er bij AXIS & Stuifmeel tegenwoordig met geïntegreerde ‘smart technology’ en kunnen via een app op smartphone of tablet bestuurd en ingesteld worden. Intelligente besturingen zitten inmiddels ook in elektrische actuatoren, waardoor via eenvoudig instelbare master/slave configuratie synchrone bewegingen langs meerdere assen gerealiseerd kunnen worden.

Axis & Stuifmeel - WOTS Deelname