RVS aandrijvingen van BJ-Gear voor optimaal hygiënische toepassingen

AXIS & Stuifmeel heeft haar verkoopprogramma uitgebreid met de gespecialiseerde roestvaststalen aandrijvingen van de Deense producent BJ-Gear. Deze fabrikant van high-end producten startte meer dan vijftig jaar geleden met de ontwikkeling en productie van wormwieloverbrengingen en biedt nu een compleet scala aan aandrijvingen, tandwielkasten en aanverwante componenten. De uitbreiding van het productportfolio van AXIS & Stuifmeel richt zich vooralsnog op de gespecialiseerde RVS overbrengingen van BJ-Gear, die een uitstekende aanvulling vormen op het reeds uitgebreide bestaande aanbod van tandwiel/wormwiel overbrengingen.

Axis & Stuifmeel - RVS aandrijving BJ gear

Zo’n 18 jaar geleden al bracht BJ-Gear het eerste roestvaststalen tandwielkastje op de markt voor een klant in IJsland. “De start van veel nieuwe producten begint met een speciaal verzoek van een klant,” zei Gert Nilsen, Sales Director van BJ-Gear tijdens de productpresentatie bij AXIS & Stuifmeel in Waddinxveen. “Tot dan toe hadden we voornamelijk gietijzeren behuizingen, die we uiteraard nog steeds in ons uitgebreide programma hebben. Vooral voor de voedingsmiddelenindustrie (EHEDG), maar ook voor farmaceutische en medische toepassingen is roestvaststaal ideaal. De grootste bedreiging voor tandwielkasten in de food en farma vormen de toegepaste reinigingsmethodes en –middelen. Hogedruk water, in combinatie met agressieve chemicaliën, is funest voor de behuizing, de in- en uitgaande assen en de afdichtingen. Onze RVS-overbrengingen hebben daar geen last van en die construeren we ook zo compact mogelijk. Daarnaast worden ze volkomen glad afgewerkt. Afdichtingen worden naadloos in de behuizing verzonken en stevig vastgelijmd. In principe zitten er geen gaten in de behuizing. Montage op de flens is standaard, maar wil een klant toch andere bevestigingspunten, dan kan dat. Wij zijn daar erg flexibel in. Alhoewel de behuizingen hermetisch gesloten zijn, kunnen de overbrengingen optioneel worden voorzien van food-grade smeerolie. Betrouwbaarheid en levensduur zijn belangrijke uitgangspunten. In onze eigen testlaboratoria draaien dan ook altijd volcontinu tandwielkasten op de proefstands, zodat we de duurzaamheid van alle componenten en de afdichtingen door middel van levensechte tests beproeven.”

Stijgende vraag naar RVS

“We merken heel duidelijk dat er een sterk stijgende vraag is naar producten uit roestvaststaal,” stelt Perry Eijhout. “We hebben al jaren RVS producten in ons programma, waaronder planetaire reductoren, duwkettingen, trommelmotoren, lineaire actuatoren, etc. De producten van BJ-Gear vormen hierop een uitstekende aanvulling. Vooral de foodsector wordt steeds veeleisender qua hygiëne en ook in de medische wereld neemt de vraag naar RVS componenten toe. Deze zijn makkelijker te reinigen, duurzamer en zorgen mede daardoor voor een betrouwbaarder werking van de machines en systemen waarvan ze deel uitmaken. Uiteraard zijn ze duurder dan bijvoorbeeld tandwielkasten met een gietijzeren behuizing. Dit heeft vooral te maken met de (nog) aanzienlijk geringere productieaantallen plus het feit dat RVS veel lastiger te bewerken is. Maar door verscherpte eisen vanuit de NVWA, de stijgende vraag en het feit dat producenten als BJ-Gear steeds efficiënter produceren, verwacht ik dat het prijsverschil tussen ‘standaard’ en RVS-componenten op den duur minder groot zal worden.”

Lean production

Het Deense familiebedrijf BJ-Gear, telt op dit moment ruim 90 medewerkers en is een onvervalste totaalproducent die alles in eigen huis heeft. Van engineering en constructie tot en met fabricage, assemblage en oppervlaktebehandeling. Alleen gietdelen worden ingekocht bij derden, die vervolgens door BJ-Gear wel weer nauwkeurig worden nabewerkt. Hiervoor beschikt het bedrijf over een goed geoutilleerde verspaningsafdeling met geavanceerde CNC-machines, waarmee componenten tot op enkele duizendsten van millimeters nauwkeurig bewerkt kunnen worden. Onder meer door toepassing van industriële robots en geautomatiseerde aan- en afvoersystemen, wordt bij BJ-Gear zoveel mogelijk onbemand geproduceerd, wat resulteert in een uitzonderlijk hoge efficiencygraad en flexibiliteit. Hiermee richt BJ-Gear zich niet op de massa, maar met name op kleine tot middelgrote series. Daarnaast is er een aparte afdeling die zich toelegt op enkelstuks productie. Lean manufacturing is bij BJ-Gear de norm, zodat het vertrouwde label ‘Geproduceerd in West Europa’ wordt gecombineerd met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Flexibel programma

“Qua afmetingen kunnen we RVS (EHEDG approved) overbrengingen leveren vanaf 80 x 80 mm tot 400 x 400 mm,” zegt Nilsen over het programma. “Wormwieloverbrengingen worden standaard geleverd met holle uitgaande as, maar een vaste as kan ook (speciale optie). Daarbij is er een enorme keuze aan overbrengingsverhoudingen, waarbij afhankelijk van afmetingen en toerental koppels tot bijna 900 Nm mogelijk zijn. Onze RVS overbrengingen worden vooral in de foodsector gebruikt, maar ook in verpakkingsmachines, medische apparaten, de offshore en in maritieme omgevingen. Een van de meest opmerkelijke toepassingen in dit kader is die in een ‘anti pirate’ waterkanon, waarmee vijandige schepen op een mens- en milieuvriendelijke manier op afstand worden gehouden. Zeewater is nogal corrosief, dus vandaar dat RVS hier de ultieme oplossing bood.”

Meer informatie op www.axis-stuifmeel.nl en www.bj-gear.com

Over AXIS & Stuifmeel:

In AXIS & Stuifmeel is meer dan 130 jaar kennis en ervaring gebundeld. Het leveringsprogramma is gebaseerd op een vijftal technologische pijlers, te weten Aandrijftechniek, Lineairtechniek, Motion Control, Magneet- & Elektrotechniek en Pneumatiek & Ventieltechniek. Het uitgebreide leveringsprogramma omvat voornamelijk gerenommeerde Europese topmerken, waarbij de ervaren technisch specialisten van AXIS & Stuifmeel optimaal adviseren bij het vinden van de ideale oplossing. Er worden niet alleen enkelvoudige producten geleverd. AXIS & Stuifmeel beschikt ook over voorzieningen, waarmee samengestelde constructies (ook onder cleanroom condities) kunnen worden geassembleerd tot complete producten of subassemblies. De meerwaarde van AXIS & Stuifmeel bestaat mede uit het ontzorgen van haar klanten, wat tot uiting komt in een compleet pakket aan producten en services, een betrokken team, ordergestuurde voorraad en een eigen werkplaats.

Wilt u meer informatie over deze producten van BJ Gear neem dan contact met ons op +31(0)182-647070 of via info@axis-stuifmeel.nl